Skip to main content

Φορολογική Δήλωση 2018 - Φόρος Εισοδήματος

Ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι για άλλη μία χρονιά αυξημένος εφόσον καταργήθηκε η μοναδική φοροαπαλλαγή που ίσχυε το 2017 – η έκπτωση φόρου λόγω ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.

Η σημαντικότερη αλλαγή το 2018 έχει να κάνει με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου το οποίο επιτυγχάνεται μόνο με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όταν λέμε ηλεκτρονικές συναλλαγές εννοούμε όσες συναλλαγές γίνουν με την χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής. Για την ακρίβεια οι τρόποι πληρωμής που θα γίνονται δεκτοί ως τρόποι πληρωμής για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου είναι οι εξής:

  • Πληρωμή με πιστωτική κάρτα.
  • Πληρωμή με χρεωστική κάρτα ( κάρτα αναλήψεων από ΑΤΜ ).
  • Πληρωμή με προπληρωμένη κάρτα.
  • Μεταφορά μέσω e-banking και μεταφορά μέσω τραπεζικής εντολής.
  • Πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου

Το ελάχιστο ύψος που θα πρέπει να συλλεχθεί από τον κάθε φορολογούμενο που φορολογείτε με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων είναι το εξής:

  • Για εισοδήματα από 1 έως 10.000 ευρώ το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 10% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.
  • Για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 15% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.
  • Για εισοδήματα από 30.000 και άνω το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 20% με ανώτατο όριο το ποσό των 30.000 ευρώ αποδείξεων.

Οι κωδικοί που θα συμπληρωθούν για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι οι 049-050. Προσοχή οι κωδικοί αυτοί δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι από την φορολογική διοίκηση αλλά θα αναγραφούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους. Προς διευκόλυνση της διαδικασίας η φορολογική διοίκηση θα αναρτήσει την ηλεκτρονική πληροφόρηση που θα έχει στη διάθεσή της αλλά ο φορολογούμενος μπορεί να αλλάξει το ποσό και φυσικά θα έχει την ευθύνη στην περίπτωση πιθανού ελέγχου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η πληρωμή αποδείξεων με μετρητά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από φορολογούμενους 70 ετών και άνω καθώς και από άτομα με αναπηρία 80% και άνω.

Και φέτος οι σύζυγοι υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση από κοινού, μπορεί τον επόμενο χρόνο και εφόσον η φορολογική διοίκηση λάβει υπόψη την απόφαση του ΣτΕ να δοθεί το πράσινο φως για υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων εφόσον το ζευγάρι το επιθυμεί.

Μία επίσης σημαντική αλλαγή στην φορολογική δήλωση του 2018 είναι και οι νέοι κωδικοί 007 και 008 όπου ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει με ναι ή όχι αν φιλοξενεί στην οικία του φυσικά πρόσωπα πέρα από αυτά που είναι εξαρτώμενα μέλη. Με το τρόπο αυτό η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να προβεί σε διασταυρώσεις στοιχείων και να εντοπίσει αυτούς που ψευδώς δηλώνουν φιλοξενούμενοι για να αποφύγουν το τεκμήριο της κατοικίας ή του ενοικίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb) δεν αποτελούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογούνται σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών. Τα εισοδήματα αυτά πρέπει να δηλωθούν στο Ε2 όπως και τα ενοίκια και θα φορολογηθούν από το 1ο ευρώ (όπως και τα ενοίκια).

Μιχάλης Αργυρούδης

Ο Μιχάλης Αργυρούδης σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο University of West London και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος BSc και MBA στην επιστήμη της Χρηματοοικονομικής και άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ τάξης.
Σήμερα ως επικεφαλής του λογιστικού γραφείου numerica εργάζεται με σκοπό την πλήρη υποστήριξη των επιχειρήσεων στο αντικείμενο της λογιστικής των εργατικών και της φορολογίας. Είναι σύμβουλος εκπαίδευσης σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εισηγητής σεμιναρίων στο αντικείμενο των εργατικών και της μισθοδοσίας.