Skip to main content

Η ρύθμιση των 120 δόσεων προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο

Μεγάλη ανάσα για τους φορολογούμενους θα είναι οι δύο αποφάσεις για την ρύθμιση οφειλών τόσο προς το δημόσιο (ΠΟΛ 1223/2017) όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΦΕΚ Β 4640/29-12-2017).

Η βασική αρχή είναι ότι ρυθμίζονται οφειλές μέχρι 3.000 , 20.000 και 50.000 ευρώ, δεν ρυθμίζονται οφειλές που έχουν προκύψει από 1/1/2017 και μεταγενέστερα. Οι όποιες οφειλές πρέπει να είναι βεβαιωμένες σύμφωνα με τον Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η ρύθμιση αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν πτωχευτική ικανότητα π.χ. έμποροι και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ.) αλλά όχι τα νοικοκυριά. Προϋπόθεση είναι να κριθούν «βιώσιμοι», δηλαδή να μπορούν να πληρώνουν μέχρι το τέλος τις δόσεις τους χωρίς να δημιουργούν νέα χρέη.

Να αναφέρουμε ότι όσοι έχουν κάνει διακοπή εργασιών δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 1/2/2018 με λήξη την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Βασικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση:

  1. Στην περίπτωση οφειλέτη με απλογραφικά βιβλία είναι απαραίτητο να έχει ένα θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης.
  2. Στην περίπτωση οφειλέτη με διπλογραφικά βιβλία, είναι απαραίτητο να έχει ένα θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης καθώς και θετική καθαρή θέση.

Τι προβλέπεται για φυσικά πρόσωπα με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές έως 3.000 ευρώ:

  1. Καμία δυνατότητα διαγραφής μέρους της οφειλής.
  2. Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ.
  3. Μέγιστος αριθμός δόσεων 36.

Τι προβλέπεται για φυσικά πρόσωπα με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές έως 20.000 ευρώ:

  1. Διαγραφή του 85% των οφειλών από τόκους και προσαυξήσεις.
  2. Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ.
  3. Μέγιστος αριθμός δόσεων 120.

Τι προβλέπεται για φυσικά πρόσωπα με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές έως 50.000 ευρώ:
Στην περίπτωση αυτή έχουμε ένα επιπλέον κριτήριο: ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν τα ποσά προς διαγραφή, προς το εισόδημα δεν μπορεί να είναι μικρότερος ή ίσος του 8.

  1. Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  2. Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
  3. Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ.
  4. Μέγιστος αριθμός δόσεων 120.

Να διευκρινίσουμε ότι το άρθρο έχει σαν σκοπό να ενημερώσει για τις βασικές αρχές της ρύθμισης, υπάρχουν όμως αρκετά άλλα θέματα που χρήζουν προσοχής. Στην περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Μιχάλης Αργυρούδης

Ο Μιχάλης Αργυρούδης σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο University of West London και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος BSc και MBA στην επιστήμη της Χρηματοοικονομικής και άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ τάξης.
Σήμερα ως επικεφαλής του λογιστικού γραφείου numerica εργάζεται με σκοπό την πλήρη υποστήριξη των επιχειρήσεων στο αντικείμενο της λογιστικής των εργατικών και της φορολογίας. Είναι σύμβουλος εκπαίδευσης σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εισηγητής σεμιναρίων στο αντικείμενο των εργατικών και της μισθοδοσίας.