Skip to main content

Συμβάσεις Εργασίας – Τι πρέπει να γνωρίζει ο Εργαζόμενος;

Σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου:
Υπάρχει όταν η διάρκειά της δεν είναι καθορισμένη από τη συμφωνία εργοδότη‐ εργαζομένου.


Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου:
Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου υπάρχει όταν καθορίζεται το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του και παύει αυτοδικαίως μόλις λήξει ο χρόνος για τον οποίο καταρτίστηκε. Η ορισμένη διάρκεια της σύμβασης μπορεί να συνάγεται και από το είδος ή τον σκοπό της εργασίας ή το είδος και τον σκοπό της επιχείρησης (π.χ. ο εργαζόμενος προσλαμβάνεται για να αντικαταστήσει εργαζόμενη που έχει άδεια λοχείας ή προσλαμβάνεται σε επιχείρηση που λειτουργεί εποχιακά, όπως σε ξενοδοχείο).
Αντίγραφο της συμφωνίας για τη σύναψη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου πρέπει να παραδίδεται στον εργαζόμενο αμελλητί μετά την έναρξη της προσφοράς της εργασίας του. Ο Εργοδότης στην περίπτωση λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου έχει την υποχρέωση να υποβάλλει το Έντυπο (Ε7) της Βεβαίωσης − Δήλωσης εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου εντός τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών από την λήξη της σύμβασης. Η αναγγελία της λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου γίνεται με ηλεκτρονική υποβολή στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (Έντυπο Ε7).
Η σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να ανανεώνεται διαδοχικά (κατ’ ανώτατο όριο τρεις φορές), ωστόσο το συνολικό χρονικό διάστημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 έτη. Πέραν των 3 ετών η σύμβαση μετατρέπεται αυτόματα σε αορίστου.
Η αναγγελία γίνεται με Ε3, στην περίπτωση ανανέωσης δεν χρειάζεται να υποβάλουμε κάτι απλά κάνουμε μία σύμβαση παράτασης της υπάρχουσας σύμβασης.
Αν η σύμβαση αφορά και μερική απασχόληση απαραίτητα Ε9 και εφόσον επισυνάψουμε τη «Σύμβαση μερικής η και εκ περιτροπής εργασίας»


Ατομική σύμβαση:
Είναι η γραπτή συμφωνία βάσει της οποίας ένα ορισμένο άτομο (υπάλληλος, εργάτης κ.λπ.) που καλείται μισθωτός, αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει τις υπηρεσίες του για ορισμένο ή αόριστο χρόνο σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργοδότης), έναντι συμφωνημένου μηνιαίου μισθού ή ημερομισθίου. Η συμφωνία είναι μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.


Επιχειρησιακή σύμβαση:
Κάθε εργοδότης που απασχολεί πάνω από 50 εργαζόμενους η πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων έχουν την δυνατότητα για σύναψη ή κατάρτιση επιχειρησιακή ή εργοστασιακής ΣΣΕ. Οι κανονιστικοί όροι της επιχειρησιακής σύμβασης ισχύουν υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους. Τυχόν άλλες υπάρχουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις της ίδιας επιχείρησης, μπορούν να ζητήσουν συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και να συνυπογράψουν την ΣΣΕ.

Κλαδική σύμβαση:
Είναι συμβάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους περισσότερων ομοειδών ή συναφών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων ορισμένης πόλης ή περιφέρειας ή και όλης της χώρας. Π.χ Κλαδική σύμβαση εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία. Οι κλαδικές συμβάσεις συνάπτονται από πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλύπτουν εργαζόμενους ανεξάρτητα από το επάγγελμα ή την ειδικότητα τους, ομοειδών ή συναφών επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου και από εργοδοτικές οργανώσεις.


Ομοιοεπαγγελματική σύμβαση:
Είναι συμβάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος η και των συναφών ειδικοτήτων όλης της χώρας. Π.χ ομοιοεπαγγελματική σύμβαση ξεναγών Κρήτης.
Οι εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται από την πλευρά των εργαζομένων από δευτεροβάθμιες ή πρωτοβάθμιες ομοιοεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλήνιας έκτασης. Από την πλευρά των εργοδοτών, οι εθνικές ομοιοεπαγγελαμτικές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται από εργοδοτικές οργανώσεις ευρύτερης εκπροσώπησης ή πανελλήνιας έκτασης.

ΕΓΣΣΕ
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) υπογράφεται από την ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις και καθορίζει τους ελάχιστους όρους εργασίας, μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση οι αποδοχές του μισθωτού, να είναι κατώτερες της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
Η διάρκεια κάθε ΣΣΕ δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 1 έτους και μέχρι 2 έτη.
Μία ΣΣΕ δεσμεύει τους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη κατάρτισή της.
Αν η σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ΣΣΕ, εφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο.

Μιχάλης Αργυρούδης

Ο Μιχάλης Αργυρούδης σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο University of West London και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος BSc και MBA στην επιστήμη της Χρηματοοικονομικής και άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ τάξης.
Σήμερα ως επικεφαλής του λογιστικού γραφείου numerica εργάζεται με σκοπό την πλήρη υποστήριξη των επιχειρήσεων στο αντικείμενο της λογιστικής των εργατικών και της φορολογίας. Είναι σύμβουλος εκπαίδευσης σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εισηγητής σεμιναρίων στο αντικείμενο των εργατικών και της μισθοδοσίας.