Ρυθμίσεις Οφειλών - Τι ισχύει σήμερα;Λόγω της αυστηρότητας του νέου νομοθετικού πλαισίου, λίγοι είναι αυτοί που κατάφεραν να παραμείνουν στη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις του ν.4305/2014. Η πλειοψηφία των οφειλετών όχι μόνο βγήκαν εκτός ρύθμισης αλλά δεν έχουν καμία ευκαιρία να επανενταχτούν.

Για να δούμε τι ισχύει αυτή τη στιγμή ώστε ένας οφειλέτης, που έχει ήδη ενταχθεί, να μην χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων:

 1. Να εξοφλούνται τα ποσά της ρύθμισης των 100 δόσεων χωρίς καθυστέρηση.
 2. Νέες βεβαιωμένες οφειλές πρέπει να εξοφλούνται πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες ή,
 3. Να υπαχθούν νέες οφειλές σε νέα ρύθμιση τμηματικής καταβολής πριν την λήξη τους, αυτό προϋποθέτει επίσκεψη στην αρμόδια ΔΟΥ ή,
 4. Να εξοφλούνται ολόκληρες οι νέες οφειλές εντός 15 ημερών από την λήξη τους.

Είναι κατανοητό ότι τα παραπάνω κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και δεν παρέχουν καμία βοήθεια για την παραμονή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Στην περίπτωση που ένας οφειλέτης χάσει την ρύθμιση των 100 δόσεων μπορεί να επανενταχθεί αλλά πρέπει να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Για επανένταξη στη ρύθμιση οφειλετών του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, δίνεται η δυνατότητα μόνο στην περίπτωση που η απώλεια της ρύθμισης δεν άπτεται των ευθυνών του οφειλέτη. Στην περίπτωση για παράδειγμα που έχει γίνει η πληρωμή της δόσης και δεν έγινε από το ΙΚΑ η καταχώρηση της είσπραξης.

Για επανένταξη στη ρύθμιση οφειλετών της φορολογικής διοίκησης, δίνεται η δυνατότητα στη περίπτωση που ο φορολογούμενος εκ παραδρομής δεν κατέβαλλε το ποσό της δόσης. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος καλύπτει τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά και οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ είναι υπεύθυνοι να εξετάζουν τα γεγονότα και να αποφασίζουν αν η ρύθμιση είναι απολεσθείσα ή όχι.

Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων που ισχύει μόνο για αυτούς που εντάχθηκαν και κατάφεραν να παραμείνουν, οι ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα είναι οι παρακάτω:

 1. Η ρύθμιση του ν.4152/2013, ποσά οφειλόμενα στη φορολογική διοίκηση μπορούν να εξοφληθούν από 2 έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και κατ’ εξαίρεση έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω taxis.
  Η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης λαμβάνει χώρα εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών της αίτησης.
  Στη ρύθμιση, υπάγονται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).
 2. Η ρύθμιση του ν.4174/2013, ποσά οφειλόμενα στη φορολογική διοίκηση μπορούν να εξοφληθούν από 2 έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και κατ’ εξαίρεση έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται στην αρμόδια ΔΟΥ του οφειλέτη.
  Στη ρύθμιση, υπάγονται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές (Δ.Ο.Υ., Ελεγκτικά Κέντρα) ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Φ.Δ. και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).
  Η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης γίνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών της αίτησης.

Αυτό που κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει είναι και στις 2 παραπάνω ρυθμίσεις να δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλούν τις δόσεις της ρύθμισης στην οποία υπάγονται εντός 15 ημερών από την λήξη τους. Αυτό θα είναι μία βοήθεια εφόσον πολλές από τις συντάξεις καθώς και μισθοί δεν καταβάλλονται τέλος του μήνα και επίσης για τις επιχειρήσεις που εισπράττουν επιταγές δεν έχει γίνει εκκαθάριση των επιταγών και κατάθεση των αναλογούντων ποσών στο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Μιχάλης Αργυρούδης

Ο Μιχάλης Αργυρούδης σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο University of West London και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος BSc και MBA στην επιστήμη της Χρηματοοικονομικής και άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ τάξης. Διαθέτει πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία έχοντας εργαστεί ως σύμβουλος και διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της λογιστικής και του treasury. Επίσης έχει πολύ πλούσιο αρθρογραφικό έργο δημοσιευμένο σε εφημερίδες, περιοδικά και επαγγελματικά blogs με ποικίλη θεματογραφία στην επιστήμη της λογιστικής και χρηματοοικονομικής.
Σήμερα ως επικεφαλής του λογιστικού γραφείου numerica εργάζεται με σκοπό την πλήρη υποστήριξη των επιχειρήσεων στο αντικείμενο της λογιστικής των εργατικών και της φορολογίας.

logo λογιστικό γραφείο numerica χαιδαριΠαρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε όλες τις περιοχές του Ν. Αττικής σε:
Υφιστάμενες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αναζητούν αναβάθμιση των παρεχόμενων λογιστικών και οικονομικών υπηρεσιών που λαμβάνουν.
Νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) με όραμα την καθιέρωση των προϊόντων και υπηρεσιών τους στην Ελληνική και διεθνή αγορά.


logo λογιστικό γραφείο numerica χαιδαριΠαρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε όλες τις περιοχές του Ν. Αττικής σε:
Υφιστάμενες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αναζητούν αναβάθμιση των παρεχόμενων λογιστικών και οικονομικών υπηρεσιών που λαμβάνουν.
Νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) με όραμα την καθιέρωση των προϊόντων και υπηρεσιών τους στην Ελληνική και διεθνή αγορά.


facebook_page_plugin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Περισσότερα